Begon deel 1 met een terugblik en eindigde het in een protest tegen de status quo, voor deel 2 gaan we naar onze toekomst: het pensioen. Het is een ingewikkeld onderwerp waar veel mensen liever niet aan denken, waar veel misverstanden over bestaan en waar emoties hoog over oplopen. De ene groep wil meer rendement: meer, meer! De andere groep maakt zich zorgen over hoe dat rendement gemaakt wordt, wat het aanricht in de wereld.

Bismarck vond in 1889 dat mensen die de 70 haalden een uitkering moesten krijgen. En in de Eerste Wereldoorlog lokten ze soldaten door hen een vroegtijdig pensioen aan te bieden: op hun 65ste. Maar de meeste mensen werden niet eens 45, laat staan 65. 2/3 van alle mensen die ooit de 65 haalden, leven nu, allemaal, tegelijkertijd. En we gaan nog ouder worden! Er gaan geruchten dat het pensioen binnenkort weleens verdampt zou kunnen zijn.

€1.300.000.000.000 (€1.300 miljard) wordt er nu nog via Nederlandse pensioenfondsen belegd. Voor wat voor wereld wordt er ‘gestemd’ met ons geld? Wakkeren opgejaagde pensioenfondsen de bubbels niet juist aan? Om aan rendement te komen investeren ze in de wapenindustrie. Dus hoe meer aanslagen in Parijs, hoe meer bommen op Syrië, des te rijker de pensioenfondsen….

Kan het ook anders? Suver Nuver zou Suver Nuver niet zijn als niet ook dit onderwerp vanuit een persoonlijke drijfveer aangekaart gaat worden. In 2008 kreeg Suver Nuver een ‘gouden’ handdruk. Peer en Dette belegden dit gewetensvol in Zwitserleven/ASN-groenpensioen. Maar inmiddels is deze tak voor €1,- overgenomen door een Chinees met een volstrekt ondoorzichtig beleid. Deed Henk het beter? Waar gaat ons (beetje) pensioengeld naar toe?!

Deze zomer komt Suver Nuver met de nieuwe voorstelling op de Parade.