Dette Glashouwer | Theatervoorstelling Buik & Bodem
Dette Glashouwer | Theatervoorstelling Buik & Bodem

BODEM-Buik-BREIN

2 performers met ieder 100.000 miljard figuranten

De voorstelling waarin we spelen met perspectief… en wat het met ons allen doet als het perspectief op onze bodem kantelt.
Dette Glashouwer gaat samen met componist en muzikant Joop van Brakel op avontuur.

Met de vraag ‘wat is eigenlijk de bodem, waar lopen we op en wat houdt ons in leven’ komen we tot de ontdekking dat onze buik er rechtstreeks mee in verbinding staat. In een handvol gezonde aarde zitten evenveel levende wezens (microben) als er mensen op aarde zijn, in onze buik wonen meer diertjes dan we cellen hebben. We gaan zien hoe ze jagen op elkaar, sex hebben, hoe ze elkaar opeten en uitpoepen. Als 99% van onze genen in ons lichaam aan microben toebehoren, die vanuit de darmen signalen naar het zenuwstelsel sturen, wie zijn we dan, wie is er eigenlijk verslaafd aan chocola?

Foto’s: Jada Maij/Mediamatic

De voorstelling

Terug in de tijd vertellen en spelen we het bijzondere verhaal van Justus von Liebig, (1803-1873) die als kind niet wou deugen. We maken mee hoe hij experimenteerde met knalkwik explosies, van school werd gestuurd maar op zijn 21e al chemie professor werd. Hoe hij kunstmest uitvond en waarom hij daar later spijt van kreeg.

En we gaan naar de toekomst. Het is 2037, bijna 100 jaar na zijn uitvinding. Er zijn geen stikstof problemen meer, onder de grond is een en al leven, de broccoli krijgt haar nutriënten terug, we zien voedselbossen, flora en fauna groeit en bloeit, vee loopt los, onze eiwitten verkrijgen we uit gefermenteerde roze bacteriën, we leven in overvloed. We verwonderen ons over levensstijlen die we er nog maar kort geleden op na hielden en die ons nu misschien barbaars voorkomen. “Jullie aten zoogdieren?!”

We wisten allang dat onze planeet niet het middelpunt van het heelal is en de mens slechts een diersoort. Maar wat als nu ook nog eens blijkt dat we niet zozeer een individu maar eigenlijk meer een ecosysteem zijn….

In een laboratorium zien we langzamerhand de 100.000 miljard figuranten van Joop en de 100.000 miljard figuranten van Dette tot leven komen. We leren hun namen kennen. Hebben we allebei dezelfde families en is te zien waar in het spectrum van lhbtqia+ we ons thuisvoelen? Hoe moeten we ons eigenlijk met ze verhouden. Blijven ze of kunnen we er ook een paar verjagen. Wat is hun relatie met de triljoenen microben uit de bodem. Nu we een band aan het krijgen zijn met ons héle ecosysteem…wie neemt er dan nog een glaasje prosecco, wetend dat er dan gelijk massamoord gepleegd wordt op de wezens die huizen in de nederzettingen van de mond?

Het verbond van de mens met haar bodem was niet eerder zo tastbaar te beleven als in BODEM-BUIK-BREIN 2 performers met ieder 100.000 miljard figuranten.

Niks in de voorstelling is verzonnen, de ontdekkingen zelf zijn absurd genoeg.

SPEELDATA


TINY SHOWROOM (bij mooi weer)
Mandarijnenstraat 78, Amsterdam

Vrijdag 27 september om 19.30
Met soep vooraf (zonder reserveren)

FRUITTUIN WEST
Tom Schreursweg 48, Amsterdam

Zaterdag 28 september om 13.00
Zondag 29 september om 16.00

Vooraf een eetbare aarde soep naar Japans recept van chef kok Simon de Boer en napraten met o.a. Marco van Es, microbenexpert van Bac2Nature, Robin Habbé, filosoof mensbeelden en kunstenaar Jamie Nee.

Vanaf januari 2025 gaat er verder getoerd worden. Info volgt nog.

Credits
Research, concept en spel: Dette Glashouwer
Muziek en spel: Joop van Brakel
Regie: Dirk Groeneveld
Kostuumadvies: Nicky Nina de Jong
Film: Judith de Leeuw
Expositie: Tiny Showroom
Beeld: Jeroen Dietz
Zakelijke leiding: Karin van den Berg

Reviews

De actrice is ervaren genoeg om ook op de vierkante meter theater te maken. Jarenlang reisde ze als ‘Stand Up Econoom’ de wereld rond met hilarische, verrassende huiskamersolo’s over valuta en betalingssystemen. De speelse vorm van Stand Up Sterven eindigt met een waterritueel, als opmaat voor een levendig nagesprek. Of de thuiskijkers nu 50 of 60 zijn, zoals nu, tieners of terminaal, zoals bij één van de eerdere optredens, iedere ziel vindt tijdens Dying is Absolutely Safe wel een ingang om gezellig over de dood door te praten.

De Volkskrant ****

‘Casino Royale’: een schaamteloos moralistisch en supergeestig pamflet tegen het neoliberalisme.

Trouw ****

Na de succesvolle solo’s Geld & Genoeg en Geld voor Beginners doet ze in Dette goes to Africa verslag van curieuze ontdekkingen in Kenia. Hilarisch, ontnuchterend en confronterend. Vooral: tot nadenken stemmend.

Scenes

Boeken?

Wil je Dette Glashouwer boeken of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar info@detteglashouwer.com. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie.