Dette Glashouwer | ceremoniespreker bruiloft

Ceremoniespreker bij huwelijk (BABS) of uitvaart

Een bruiloft of een uitvaart. Het zijn twee uiterste momenten waarbij we stil staan. Dette maakt elke ceremonie passend bij het moment, ontroerend, mindfull en uniek.
 

Trouwen

Hoe een paar tot het JA woord komt, is een uniek verhaal. Ook al zijn ons miljoenen voorgegaan, elk uitspreken van JA vergt moed.

Wil je een ‘mindfull’ ceremonie met mediteren in de buitenlucht? Of een vrolijk, aanstekelijk verhaal zodat de stemming er gelijk goed inzit? In overleg met het bruidspaar maak ik een onvergetelijke ceremonie helemaal op maat. Ook kan ik helpen helderheid te scheppen als beide partners andere wensen hebben. Elk verlangen telt!

Elk huwelijk door Dette afgesloten als BABS is uniek én rechtsgeldig of het JA woord nou in het Nederlands, Fries, Engels of Duits uitgesproken wordt.

Uitvaart

“Bij het creëren van een uitvaartceremonie lijken al mijn capaciteiten samen te komen en – misschien klinkt dat gek – voel ik me als een vis in het water.”

Nadat iemand is overleden en de uitvaartondernemer de eerste regelingen getroffen heeft, kun je mij inhuren om een ceremonie samen te stellen die recht doet aan de overledene en zijn/haar plek in de wereld. Ik kan je helpen een In Memoriam te schrijven en kan die zo nodig ook namens de familie uitspreken.

Als spreker kom ik bij nabestaanden aan het begin van hun verwerking van een verlies. Dat kan heel aangrijpend zijn. Soms zijn er conflicten en is het afscheid nog moeilijker. Zonder oordeel luister ik naar alle betrokkenen en heb oor voor detail.

De dag van de uitvaart is dé gelegenheid om gevoelens te uiten, te beleven en te delen met anderen. Een goed afscheid, waar ruimte is voor waarachtigheid, helpt bij het verwerken van rouw.

Het geeft rust te weten dat de waardigheid en zorgvuldigheid van een passend afscheid in goede handen is. Graag help ik om er mooie dienst van te maken die een opening naar de toekomst kan geven.

Mijn achtergrond

Als theatermaker heb ik jarenlange ervaring met spreken in het openbaar. Als trainer in Verbindend Communiceren kan ik luisteren zonder oordeel. Mijn jarenlange studie aan de Ridhwanschool maakt me bekend met diverse zingevingsvragen. Als zorgvrijwilliger ben ik betrokken bij Hospice Amsterdam Zuidoost, een hospice voor diverse culturen. Daarnaast heb ik stage gelopen bij ritueelbegeleider/uitvaartspreker Suzanne van Horssen. Zij is als (gast)docent betrokken bij uitvaartopleiding Meander en bij de Celebrantenopleiding van de Universiteit voor Humanistiek.

Referenties

“Het bleek een schot in de roos”

In de voorbereidingen naar onze bruiloft dachten wij hard na over mogelijke sprekers voor de ceremonie. We trouwden niet voor de kerk, een ambtenaar was ook niet per se nodig. Iemand uit onze omgeving? Maar wie dan…? We besloten onder andere om online te zoeken naar een ceremoniespreker en zo vonden we Dette. Haar teksten en vrolijke foto spraken ons aan, ze woonde in de buurt en ze kwam, net als wij, uit Friesland. Het leek een goede match en we besloten om contact op te nemen om kennis met haar te maken.

Het bleek een schot in de roos. Na de eerste ontmoeting bij ons thuis, waarbij we kennis maakten en vertelden over onze bruiloft en wensen voor de ceremonie, heeft Dette ook nog afzonderlijk met ons beide afgesproken om dieper in te gaan op onze relatie en wat wij voor elkaar betekenen. Dette stelde goede vragen, was oprecht geïnteresseerd en wilde ons écht leren kennen om de ceremonie zo goed mogelijk bij ons te laten passen. Ook heeft ze met ons mee gedacht over een mooi symbolisch ritueel omdat we geen ringen hadden om uit te wisselen, waarbij we uitgekomen zijn op handenbinding. Dette heeft zich hier in verdiept om het zo mooi mogelijk uit te voeren. Later is ze ook nog een keer met ons mee geweest naar onze trouwlocatie, omdat ze graag goed voorbereid wilde zijn.

Op 7 september 2019 was het zo ver en trouwden wij in de Mayer Manor, hartje Amsterdam. Dette heeft er een prachtige ceremonie van gemaakt waarin ze onze liefde ontzettend mooi onder woorden heeft weten te brengen. Emotionele momenten en humor. Het paste zo goed bij ons. Achteraf hoorden wij van veel vrienden en familie hoe goed ze de ceremonie vonden en ook kregen we de vraag of we Dette al lang kenden. Dat zegt genoeg! Leuk was dat Dette ook nog bekenden trof en na de ceremonie nog gezellig is gebleven.

Dette, heel erg bedankt voor jouw grote en mooie bijdrage aan onze speciale dag. We zijn heel erg blij dat we jou gevonden hebben en denken met een warm hart terug aan de ceremonie én de voorbereidingen daarop.

Jasper en Sara

“eigenlijk was je dominee en trouwambtenaar in één”

Lieve Dette, je hebt ons huwelijk tot zo’n prachtige ceremonie gemaakt. Het was fijn dat je, de weken voor de huwelijksvoltrekking, zorgvuldig naar ons luisterde en de gesprekken met jou waren voor ons verhelderend. We kwamen er achter dat we graag een meditatie wilden doen met onze families en dat was best spannend. Niet alleen of iedereen wel mee wilde doen, de helft was ook nog eens Duits. Maar zoals jij het deed, uitnodigend en waar nodig in het Duits…IEDEREEN werd vrolijk en voelde zich er bij betrokken. Eigenlijk was je dominee en trouwambtenaar in een. Dank je wel!

Jürgen en Amati

Boeken?

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen als ceremoniespreker? Stuur mij een e-mail op info@detteglashouwer.com. Ik reageer binnen 24 uur. Aan de hand van de datum, uw wensen en uw budget, kijken we wat er mogelijk is.