Dette en geld

Op het moment dat de financiële crisis uitbrak en Theatergroep Suver Nuver ophield te bestaan, raakte Dette Glashouwer haar inkomen kwijt. Geld had haar nooit geïnteresseerd maar nu ze het kwijt was, ging ze haar desinteresse in geld onderzoeken en de taboes eromheen. Ze raakte gefascineerd door de geschiedenis van geld en de uitvinding van complementair geld en maakt sinds 2011 Stand up economy.

Inmiddels heeft ze gespeeld voor de speechschrijver van Robert Kennedy, in de sloppenwijken van Kenia, op de universiteit van Istanbul, in New york, Stavanger, Riga, Wuppertal, Mexico en Zuid Afrika. Bij banken en Timebanks, op conferenties, alumni clubs, in theaters, op festivals, scholen of bij mensen thuis.

Overal waar ze kwam sprak ze geleerden, visionairs, systeemdenkers en vrijbuiters op zoek naar een antwoord op de vraag: wat is geld en hoe kan het anders?

In een geldvoorstelling van Dette word je meegenomen op een hilarisch, kwetsbaar en stoer avontuur vol ontboezemingen en gegoochel. Na afloop zal geld nooit meer hetzelfde zijn.

De stand-up economies 1, 2, 3 en 4

Geld is een onderwerp dat iedereen over de hele wereld aangaat, of je er nu veel van hebt of weinig. Geld bepaalt onze sociale positie, onze status, ons zelfvertrouwen. Geld beheerst de politiek, de handel, de verhoudingen tussen landen, de tegenstellingen. Om geld worden verdragen of bondgenootschappen gesloten en oorlogen gevoerd. De crisis van de afgelopen jaren confronteerde de wereld met een op hol geslagen en oververhitte implosie van geld en geldproducten die landelijke economieën deden instorten en een bedreiging vormden voor de hele wereldeconomie.
Toen Dette haar tegenzin in geld wist om te zetten naar nieuwsgierigheid en ze leerde om de geldstroompjes die naar haar toekwamen te respecteren, won ze het Eric Brassemwissel-certificaat ter waarde van €1500,-. Schrijfster Yolande Entius vond dat ze weer theater moest gaan maken en zo werd dit het startkapitaal van een nieuwe voorstelling.
Met de pitch voor haar theateridee won ze gelijk de Mediamatic Award en een startsubsidie van Stichting DOEN. Ze vroeg Dirk Groeneveld haar te regisseren en zo bespeelde ze die zomer van 2011 de Parade.

Ondanks de regen werd het gelijk een succes.

“Mag ik je hand kussen? Het was helemaal to the point vanavond.”

“De voorstelling maakte me aan het huilen.”

“Nooit geweten dat geld zo sexy kan zijn.”

De vragen in de voorstelling vonden een grote weerklank bij de vragen en zorgen van een breed en enthousiast publiek, dat zich al een aantal jaren grote zorgen maakte over de voortwoekerende crisis.
De betrokkenheid was zo groot, dat velen aandeelhouder werden om zo haar onderzoek naar de wereld van het geld en het maken van een volgende voorstelling mogelijk te maken.
Herman Wijfels wordt aandeelhouder en Jan Rotmans en Matthijs Bierman (directeur Triodosbank) ook.
Ze heeft inmiddels zo’n 1100 aandeelhouders over de hele wereld en dat leverde een substantiële bijdrage aan de investering voor de voorstellingen Stand-up Economy 2, 3 en 4.

In samenwerking met Dirk Groeneveld hebben ze hun vorm gevonden.

Deel 1: Geld en Genoeg

In Geld en Genoeg trekt Dette Glashouwer het kostuum aan van een koopman uit de VOC tijd en vertelt hoe de eerste aandelen een wonder van vooruitgang veroorzaakten.

Op een persoonlijke manier vol humor en relativering maakt ze het publiek deelgenoot van haar verdere ontdekkingen: ons geldsysteem is gebaseerd op Schuld en Rente maar is het nog wel geschikt om de problemen van deze tijd, overbevolking en leegtrekken van de aarde, adequaat op te lossen?

Ze vertelt over het bijzondere geld uit 1929 in een stadje in Oostenrijk: Wörgl. Over het verschil tussen mannen en vrouwen en geld en het gelukkigste inkomen. En hoe het allemaal in onze hersenen werkt.

Iedereen wil meer maar bestaat er zoiets als ‘Het Punt van Genoeg’ en hoe voelt dat dan?  En werkt relatietherapie ook in je relatie met geld?

Met deze voorstelling als ruilmiddel trok ze de wereld in om dat verder te onderzoeken.

Dette: In deel 1 ben ik met mijn geld getrouwd, met de belofte dat ik het van nu af aan zou respecteren, er een respectvolle relatie mee aan zou gaan. En zoals je een geliefde wilt leren kennen, zo heb ik mijn geld willen leren kennen. Waar komt het vandaan, wat is zijn geschiedenis? En wat doet het stiekem eigenlijk met mij?  

 

“It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”

Henry Ford

Deel 2: Geld voor Beginners (geld in Amerika)

In het kostuum van een 18e eeuwse Schotse moraalfilosoof (Adam Smith) vertelt Dette de geschiedenis van het geld in Amerika.

Wie waren die dooie presidenten op de dollarbiljetten? Sommigen zouden zich omdraaien in hun graf als ze wisten dat ze op een biljet stonden, uitgegeven door een centrale bank waar ze faliekant tegen waren. Hoe is die centrale bank er toch gekomen?

Ze speelt op Occupy Broadway en ontmoet Edgar Cahn (speechschrijver van Robert Kennedy en oprichter van TimeBanks). Ze hoort over 99% en 1%…maar hoe werkt dat dan precies?

 

Dette: Als ik mensen vertel over het principe van TimeBanks, een uur voor een uur, levert die gedachte steevast interessante discussies op. Is een uur van mijn leven minder waard dan die van jou? Het belicht een aspect van geld en waarde vanuit een ander perspectief.

Met haar zuurverdiende dollars in haar hand vraagt ze zich af wat ze nou eigenlijk in haar handen heeft. Zijn ze ‘iemands schuld’? Kun je die dan vergeven?
Voor deel 2 Geld voor Beginners won ze de Mus op het theaterfestival De Parade.
In Moneymoneymoney combineert ze de bevindingen van beide voorstellingen en reist ze langs conferenties, theaters en (inter)nationale festivals.

Deel 3: Dette goes to Africa (geld in Afrika)

In Kenia probeert ze te betalen in belminuten (Mpesa) en vraagt zich af: is dit het geld van de toekomst?
Ze raakt er geîntrigeerd door de geschiedenis van olieboycot en dictatorschuld en de rijkdom van TIJD. En de bevindingen van de eerste europeesche reizigers die hun ogen uitkeken, zoveel rijkdom waren ze in europa niet gewend.
Maar nu, wat kunnen we leren van de participatie maatschappij in Kenia, wordt dat onze toekomst?

En zou geld ook op iets anders gebaseerd kunnen zijn dan schuld?

Impressions of the trip to Kenya
Dette: Hoe krijgen we een geldsysteem dat de wereld relaxt maakt en goed is voor onze gezondheid. Dat moet toch mogelijk zijn!

POEP HET NIEUWE GELD! Je blijft het bijdrukken en het is eerlijk verdeeld. Weg met stress en constipatie en diarree- Pole Pole. Voor goeie poep neem je de tijd.”

Deel 4: To Sardinia with love (duurzaam geld)

Laat ze in andere voorstellingen zien hoe ons geldsysteem duurzaamheid in de weg zit, deze keer komt Dette met concrete oplossingen: Ze draagt een selfsustainable energy jurk en 3D geprinte schoenen en in Sardinië lijkt de Sardex te zorgen voor een gezondere economie.

Via een duik in de geschiedenis – de huizenmarktcrisis in het Romeinse rijk, kerfstokken en het onstaan van de Bank of England, het rollende geld in Parijs – vraagt ze zich af: stel dat we nu in 2039 zitten, hoe kijken we dan terug? Wat als we nu voor oplossingen kiezen, als we @nder geld omarmen, hoe kan onze toekomst er dan uitzien?

Dette Glashouwer wil weten wat geld is en via haar eigen zoektocht en bewustwordingsproces anderen inspireren, immers elke verandering begint met BEWUSTWORDING.
“Overvloed en mogelijkheden zouden wel eens voor het oprapen kunnen liggen. Interessant maar misschien ook treurig dat onze hersenen wat achterlopen.”