Vanavond treed ik op voor 30 arme gezinnen in een gymzaal. Met wat buro lampjes en mijn ipod. En simultaan vertaald in Spaans…geen idee wat me te wachten staat.

Wat blijft er van me over zonder technikus.  Een technikus helpt vorm te geven. De spotlights maken het professioneel. En wat is theater zonder de strakke vorm..Gister verteld dat dit, theater, mijn beroep was en dat klonk hier zo absurd.

Spelen voor een TimeBank community had ik me anders voorgesteld. Food en Shelter zou ik krijgen bij mensen thuis, maar tijdens de holidays heeft niemand een kamer over. Ze hebben me in een hotel gezet naast het vliegveld. Luxe! maar zonder auto ook gevangenis. ’s Ochtends jog ik rondjes parkinglod. En vanochtend werd ik mijn kamer uitgestuurd wegens brandalarm.  De hoeveelheid brandweermannen was impressive, maar er was niks aan de hand.

 

 

 

Morgen nemen ze me mee naar het bos, ga ik op bezoek bij een Self Sustainable Transition Town.

‘With comfort there will not be progression’ zegt hij. Zijn engels is prachtig stoer. Al voor de kunstacademie hoorde hij bij de tegencultuur. Zijn haar is grijs en lang en zijn hulpvaardigheid gaat ver.

Haar bedovergrootvader was een captain van de mayflower, ze vertellen hoe behulpzaam de indianen toen moeten zijn geweest voor hun grootouders. Ze wonen in het bos en bouwen een kasteel. Ze hebben weinig geloof in pensionfunds en besluiten vooral op zichzelf te vertrouwen. Het water onder de grond is hier goed, de aarde vruchtbaar.

Ook zij vertellen me hoe schoon de trolly’s vroeger waren. En hoe de autoindustrie zoveel macht had dat het hele railsysteem vernietigd is, opdat iedereen maar een auto aanschafte…als ik terugkom met een rijbewijs mag ik deze lenen..