De Dialoog Coöperatie speelt Give Peace a Chance

Een voorstelling van en door Dette Glashouwer, Joke Tjalsma, Aletta Becker en Sjoeke-Marije Wallendal

Première 19 juli 2018, De Parade Den Haag

Give Peace a Chance is aankomende zomer te zien op De Parade Den Haag, De Parade Utrecht en De Parade Amsterdam als het eerste deel van een trilogie die zich in 2019 en 2020 voorzet.

In deze tijd van aanslagen en oorlogsdreiging, Trump en treitervloggers vragen theatermakers Dette Glashouwer en Joke Tjalsma zich af hoe zij kunnen bijdragen aan het keren van het tij. Naar aanleiding van het boekje Vrede kun je leren van Van Reybrouck en d’Ansembourg hebben ze zich verdiept in het stappenplan naar vrede van Marshall Rosenberg. Via liedjes, absurde performances en grappige voorbeelden, komen Joke en Dette, verkleed als John Lennon en Yoko Ono, met een nieuwe oproep tot vrede en bewustzijn. Ze vragen zich af: zouden we het publiek van De Parade kunnen besmetten met compassie?

Trailer: https://vimeo.com/291673906 (wachtwoord: John_Yoko_v3)

Oproep tot vrede en bewustzijn

Op 4 juli 1969 bracht John Lennon samen met Yoko Ono Give Peace a Chance uit. Net daarvoor lagen ze een week in het Hilton Hotel in Amsterdam. Als pasgetrouwd stel besloten ze de aandacht voor hun huwelijksreis te gebruiken als reclame voor vrede. De vredesactie wekte veel agressie op, de oordelen waren niet van de lucht en aangevallen door journalisten, kozen ze soms voor de tegenaanval en bezigden achteraf gezien, geweldadige taal om de vrede te promoten. In de zomer van 2018, 49 jaar later, willen ze hun ‘bed peace’ overdoen, maar dan anders. Zonder wereldpers dit keer, is het publiek getuige van een intieme setting. Hoe zou, met de kennis van nu, Give Peace a Chance kunnen klinken?

Inspiratiebron voor de voorstelling vormt het boekje Vrede kun je leren van David van Reybrouck en Thomas d’Ansembourg waarin beschreven wordt hoe de wetenschap aantoont dat o.a. Geweldloze Communicatie (naast mindfulness en compassie) de wereld kan veranderen. Net zoals je in sommige landen dienstplicht hebt, zou je ook vredesplicht moeten invoeren. Zoals de wetenschap ooit bewees dat gymnastiek en hygiëne noodzakelijk zijn voor een gezond lichaam, is geestelijke hygiëne noodzakelijk voor vrede. En die geestelijke hygiëne kun je leren. De makers willen het publiek de kracht van deze vorm van communiceren laten ervaren, zodat men geïnspireerd raakt, zich bemoedigd voelt en mogelijkheden ziet om – misschien niet gelijk de hele wereld verbeterend – een positieve invloed te kunnen uitoefenen op de directe omgeving.

Sjoeke Marije Wallendal

Joke Tjalsma en Dette Glashouwer werkten begin dit jaar samen met regisseur Sjoeke-Marije Wallendal in de openingsvoorstelling van Leeuwarden Culturele Hoofdstad: Marijke Muoi. De voorstelling was een grote hit, 5 sterren in elke krant en tot de nok toe uitverkocht. Nog maar netbekomen van het grote succes werken ze opnieuw samen in Give Peace a Chance.

Speeldagen 2018

17 t/m 22 juli Parade Den Haag  (premiere 19 juli)
7 t/m 12 augustus Parade Utrecht
17 t/m 21 augustus Parade Amsterdam

Credits

Concept en spel Dette Glashouwer, Joke Tjalsma Tekst Aletta Becker Eindregie Sjoeke-Marije Wallendal Advies vormgeving Sanne Danz Muziek Joop van Brakel Licht en techniek Elmar Neudam, Publiciteit Leonie Dijkstra Zakelijke leiding en productie Karin van den Berg, Grafische vormgeving Mieke Struik, Acquisitie Theaterzaken Via Rudolphi

Give Peace a Chance wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het LIRAfonds, het Vfonds, Triodos/MAPr en de aandeelhouders.

Over de Dialoog Cooperatie

De voorstelling is een samenwerking tussen Stichting Glashouwer Producties en De Dialoog Coöperatie. Als lid van het eerste uur vindt Dette Glashouwer het belangrijk, na haar solo’s, nu in een groter verband te opereren. De Dialoog Coöperatie is een netwerk van bewogen professionals met uiteenlopende achtergrond met één gemeenschappelijke wens: vreedzamer samenleven en samenwerken. Ze zijn op zoek naar dat wat mensen verenigt en bindt. Zij doen dat als adviseur, als trainer, als (proces-)begeleider, als onderzoeker, als trainingsacteur, als theatermaker, als filmer, als schrijver of als spreker. Op de Parade delen ze snufjes empathie uit voor wie eraan wil ruiken. http://dedialoogcooperatie.nl/Over-ons/