Geld en Genoeg blog

begraven voor €1000

'Een uitvaartverzekering is onzin en met een beetje goeie wil zouden je vrienden je voor €1000 kunnen begraven.' zoiets las ik in NRCnext twee jaar geleden en het maakte me erg vrolijk. Pensioenopbouw weet ze ook heerlijk te relativeren: minstens zo belangrijk voor je...

Lees meer

wat is genoeg shampoo

'Wat is genoeg shampoo' vond ik een leuke vraag toen ik me bezighield met de vraag 'wat is nou precies genoeg'. Daar ben ik inmiddels weer een stap verder in gekomen: geen. Sinds ik ben gaan bezuinigen heb ik een nieuwe kapper. Hij is €15 goedkoper per knipbeurt. De...

Lees meer

Al Gore

'I would love to see your performance' zegt Al Gore tot twee keer toe als ik zijn hand mag schudden. De koningin heb ik ook ooit ontmoet, en ik weet niet of het de haarlak is of wat, maar het voelt een beetje als op audiëntie zijn bij Sinterklaas. Ik vertel hem dat ik...

Lees meer

zenuwslopend

'Zenuwslopend' zegt de kapper. En ik vind dat een goeie samenvatting. Het is inderdaad zenuwslopend. Het visum voor Amerika wat al maanden geleden aangevraagd zou zijn, wacht nog steeds op de producent. Het blijkt te ingewikkeld. Inmiddels kunnen we alleen nog een...

Lees meer

Stavanger

De fjorden en de bergen en de fantastische uitzichten besluiten we voor februari te bewaren dan ben ik hier een maand 'artist-in-residence', we doen nu het strand. En dan waan ik me opeens in Hindeloopen. Het malse gras, de zandverstuivingen, het kalme water, de...

Lees meer

olie

De school waar H. lesgeeft is imposant. Stavanger is rijk aan olie en bezuinigt niet op onderwijs. Een leerling heeft hier op haar 16e een gigantisch theater tot haar beschikking met 6 camera's en een philharmonisch orkest. Hier mag ik vertellen over mijn werk. Dan...

Lees meer

voor niks

'Hoeveel doe ik eigenlijk voor niks' vroeg ik me af: ik sta voor niks in Vrij Nederland (p.r.), zondag praat ik voor niks op de radio (p.r.), afgelopen week voor niks lange tijd met tv gepraat om eventueel later voor niks in een programma te verschijnen (p.r.), deze...

Lees meer

koningin

Samen met de koningin genoten in het concertgebouw gister, op uitnodiging. De dag ervoor naar een voorstelling, gratis. De dag daarvoor mee uit eten genomen. Ik tel mijn zegeningen. Onder het eten kreeg ik het opgewonden gevoel dat ik nog niet eens de helft snap van...

Lees meer

Vrij Nederland

'Maar ik sta deze week toch 3 pagina's in VN,' dacht ik, 'en vanochtend had ik nog een gesprek met de radio'. Ik dacht het alleen maar, terwijl de meneer van de Kamer van Koophandel me erg meewarig aankeek.'Glashouwer Theaterproducties' had ik mijn bedrijf genoemd. Ik...

Lees meer

plastic

Vandaag mijn plastic afval in de daarvoor bestemde container gegooid en ik dacht aan mijn moeder. Al in de jaren '80 verzamelde ze plastic. Mijn moeder was nooit mainstream en hield altijd rekening met kennis die pas in de toekomst zou blijken. Ze had een goed...

Lees meer

kontje

Kontje/kapje van het brood opgegeten. Dat doe ik eigenlijk nog maar sinds kort. Jarenlang moest dat natuurlijk wel, ik had de hongerwinter immers maar es mee moeten maken.... Maar omdat ik van deze tijd ben, dacht ik er goed aan te doen mezelf vooral niet als...

Lees meer

rijk

GELD EN GENOEG actueler dan ooit gedacht toen ik aan het project begon. De beursberichten tuimelen over elkaar heen. Ik weet niet of het terecht is, maar ik voel me er rustig onder. Dit is al zolang voorspeld en de oplossingen zijn ook allang al voorhanden, maar.......

Lees meer

gratis

"Is that my picture?" vroeg Enzo toen hij de homepage van mijn website zag. Een paar jaar geleden was ik hem tegengekomen, een Italiaan die vroeg of hij me mocht fotograferen. Ik herinner me de sessie nog heel goed. Ik voelde me zowel geïrriteerd als uitgedaagd maar...

Lees meer

verjaardag

De aandelenverkoop na de voorstelling geeft energie. Er wordt in me geïnvesteerd! Een kennis heeft jaren in Amerika gewoond en voor haar is het normaal om sponsors tussen je vrienden te zoeken. Zo heeft ze nu het plan opgevat om op haar 70ste verjaardag de gasten te...

Lees meer

huizen

Hier een mail van Pieter Doensen. Ik heb al veel vaker gehoord dat het idioot is de prijsstijging van huizen 'waardevermeerdering' te noemen en de prijsstijging van cappuchino 'inflatie', maar zo helder uitgelegd als in zijn artikel heb ik het nog nooit gehad, de link...

Lees meer

geven en nemen

Geef ik nou teveel? Geef ik nou te weinig? Om me met deze vraag bezig te houden heb ik lange tijd een taboe gevonden. Maar als ik eerlijk ben, ben ik onzeker over het antwoord. Zo heb ik Blondie of Arabia op de Parade geïntroduceerd. Een erg leuke New Yorkse...

Lees meer

kussen

Ik heb nog nooit een voorstelling gespeeld waar, na afloop, zoveel mannen me wilden kussen... GELD lijkt liefde op te wekken. (Het gebrek aan geld echter hele andere gevoelens.) Het verbaast me hoe vaak klakkeloos wordt aangenomen dat de Parade een voorbeeld is van...

Lees meer

fooi

Vanmiddag gaf ik heel sjaggerijnig een fooi dus ik had het beter kunnen laten. Ik dacht aan een boek vol bezuinigingstips wat ik ooit las. Het vertelde dat rijke mensen minder fooien geven dan arme en raadde aan om ter bezuiniging te tippen als rijke mensen: gewoon...

Lees meer

wat geld is

Uren met een bankier zitten praten in Crea over wat geld nou eigenlijk is. Ze zit al jaren in het vak en af en toe is ook zij helemaal verbaasd: is dit nou geld? Is het echt zo dat door de rente 90% van de mensheid voor de andere 10% zit te werken? En is het echt zo...

Lees meer

kaas

Gister een stuk geitenkaas van de Albert Heijn gekregen. Een tijdlang had ik een schriftje. Daarin schreef ik alles, wat ik per dag uitgaf, op en ook alles wat ik ontving. Daar dacht ik aan toen ik bij de kassa stond en dacht: 'dit klopt niet, het bedrag is te...

Lees meer

ha ha

Vandaag mijn eerste Noppes digitaal weten te betalen aan mijn NoppesBelastingAdviseur. 30 Noppes. Hij rekent, net als zijn werkster, 15 Noppes per uur. Ik heb de afgelopen maanden in spanning gezeten: Zou ik met een NoppesBelastingAdviseur ook belasting terug krijgen?...

Lees meer